>Най-добрият начин да се гарантира транспортът на зърно през Черно море

...
>Най-добрият начин да се гарантира транспортът на зърно през Черно море
Коментари Харесай

Елена Йончева: Спрете войната и ще се гарантира транспортът на зърно през Черно море

> „ Най-добрият метод да се подсигурява транспортът на зърно през Черно море е прекъсването на войната. Започване на договаряния, които да доведат до дълготраен мир. Трябва дейна европейска дипломация, а не интензивно изпращане на европейско оръжие за Украйна, водещо до още по-големи загуби измежду украинците. “ Това съобщи евродепутатът Елена Йончева по време на дебата в Страсбург за обстановката с износа на зърно от Украйна. През юли Русия се отдръпна от договорката за превоз през Черно море, която беше реализирана с посредничеството на Турция и Организация на обединените нации. Кремъл упорства, че тя пречи на износа на съветско зърно, дружно с другите наказания за нея. Преди войната 95% от износа на зърно от Украйна минаваше през Черно море.
„ Днес виждаме повишаване на ескалацията, усилване на военноморското наличие в Черно море. Това не е пътят за решение на зърнения проблем, а път към всеобща война, която ще засегне всеки един европейски жител.
Износът на зърно през Черно море ще разреши на европейските, в това число и на българските производители да осъществят своята продукция “, сподели още Елена Йончева.
Тя напомни, че съществуват оферти за обновяване на съглашението. „ Конкретните оферти на генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутереш, изпратени до съветския външен министър Сергей Лавров са ориентирани към възкръсване на договорката. Турският президент Реджеп Ердоган също води договаряния. Призовавам да се отчетат ползите на всички страни и да бъде даден път на зърното през Черно море, което ще помогне и на страните в действителна потребност “, безапелационна беше тя.
Междувременно основаните от Европейски Съюз коридори на взаимност за експорт на зърно от Украйна сътвориха напрежение в прилежащите страни, в това число България. Част от зърното, предопределено за обичайните пазари на Киев в Африка и Близкия Изток, оставаше в Европа. То подбиваше цените на локалните производители, задръстваше складовете и така нататък
След напън от страна на България, Полша, Румъния, Словакия и Унгария при започване на месец май Европейската комисия (ЕК) вкара възбрана за импорт на зърно от Украйна в тези страни до 15 септември. Дебатът във вторник вечерта в Страсбург беше плануван единствено няколко дни преди да изтече този период и времето, в което Европейската комисия би трябвало да реши дали да го удължи.
Полша към този момент разгласи, че даже Европейска комисия да не продължи ограничаването, Варшава ще го направи едностранно. България потегли по противоположния път. Във вторник комисията по икономическа политика на Народното събрание одобри решение, с което се предлага възбраната да не бъде продължавана след 15 септември.
Комисарят за селското стопанство Януш Войчеховски във вторник в Страсбург отбрани възбраната като разгласи, че тя е нормализирала пазарите в тези пет страни. Той съобщи, че краткотрайната мярка е позитивна за прилежащите страни и за Украйна, тъй като зърното се насочва главно през коридорите за взаимност и стига в огромна степен до нуждаещите се страни. Комисарят благодари на петте страни за положителната организация. До въвеждането на ограничаването износът на зърно през коридорите е бил 2.9 млн. тона месечно, а по-късно – 3.2 млн. тона месечно, уточни той.
Януш Войчеховски съобщи, че посредством и на неговите старания, към този момент е допустима държавна помощ и за селското стопанство, за производителите, наранени от вноса от Украйна. Общо за селското стопанство на България помощите възлизат на 343 млн. евро, заяви той.
Еврокомисарят сподели още, че следва експорт на милиони тонове украинско зърно, повече от прогнозните 49 млн. тона. Затова в този момент Европейски Съюз се насочва в укрепването и разширението на коридорите за взаимност. Търсят се разновидности да се употребяват пристанищата на Адриатическо море и Балтийско море, както и да се влага в пътната инфраструктура. За последното ще са нужни към 1 милиарда евро.
Транспортирането на зърно по пътищата обаче оскъпява доставката му. Според оценките на Киев са нужни 20-40 евро на звук в допълнение за разноските за пренос през Полша или Румъния, да вземем за пример. Защото обичайните пазари са в Египет и Тунис, а пътят до тях не минава през Полша, изясни той.
Повечето представители на Полша в Европейския парламент настояха за отбрана на локалните зърнопроизводители. Чуха се апели към Европейската комисия да подсигурява, че износът на зърно от Украйна отива там, закъдето е предопределен и даже да подкрепи износа от страните членки. Бяха поискани извинения за полските земеделци. Бернард Цимниок („ Идентичност и народна власт “) от Германия предложи да се приключи процесът на присъединение на Украйна към Европейски Съюз. Виждате какво ще стане, в случай че се причисли. Хиляди украинци починаха, контраофанзивата е цялостна злополука. Да стартират договаряния, с цел да спре това кръвопролитие, сподели той. Две войни се водят тук – едната е кървава, другата е зърнена. И двете би трябвало да спрат, прикани Паола Гидони („ Идентичност и народна власт “) от Италия. Цените на храните са нарастнали с 30% и с помощта на глобите против Русия се стига до беднотия, апетит и неравенства. За какво приказваме тук? Вашите наказания утежняват ситуацията, разяснява Йозлем Демирел (Левицата) от Германия. 45% от румънските земеделци не могат да си покрият разноските по заемите, сътрудниците им не получават качествени артикули и губят доверие, селскостопански производители към този момент желаят да блокират пристанището в Констанца, сподели Кармен Аврам (Прогресивния алианс на социалистите и демократите) от Румъния.
За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал:
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР